Kommentarer och tillägg till mitt häfte Tvåändssticka

OBS! Sidan är under konstuktion. Sidhänvisningarna är till mitt häfte Tvåändssticka 

Sid 6 Öppna en garnhärva
När du öppnar en härva med färgat garn är omknytningen oftast inte helt genomfärgad. Granska tråden och kassera den om den inte är helt färgad!

Sid 7 Gemensamt för alla 3 uppläggningarna
Jag skriver i mitt häfte att man skall plocka och inte sticka över maskorna på strumpstickorna när man lagt upp på en rak sticka. I andra beskrivningar står det ofta att man skall sticka över maskorna. Jag tycker att det är en nackdel att man då får den här glipan på första varvet som är svår att sy ihop snyggt.

 

Sid 7 Snara runt nystanet
Ibland vill man sticka med ena tråden från 2 olika nystan. Då fungerar det dåligt att binda ihop nystanen med en snara. I stället kan man göra så här:

Dra ut lagom längd på trådarna från nystanen. Gör en löpögla av trådarna. Sätt i en stor säkerhetsnål i både löpöglan och genom båda nystanen.

(Bilder kommer så snart jag fotograferat!) 

Sid 17 "Avig fläta"
Vill man göra en trefärgad fläta så gör man på samma sätt som med den tvåfärgade men maskantalet måste vara jämnt delbart med 3

Sid 45 Minska 1 maska
Under punkt 2 och under bandhoptagning har jag beskrivit det vanligaste sättet att sticka ihop 2 maskor i bakre maskbågen. Så står det ofta i vanliga stickbeskrivningar också. Har nu lärt mig att den främre av de 2 maskorna blir vriden om man inte vänder maskorna först.

Gör så här i stället: Lyft först den ena och sedan den andra maskan över på högra stickan som om de skulle stickas rätt. Sätt tillbaka vänster sticka i båda maskorna på en gång och sticka ihop maskorna. På engelska uttrycks det väldigt enkelt: slip, slip, knit!

(Skall försöka åstadkomma bilder för att visa det här tydligt också.) 

Sid 49 (och 58) Vändning från avig- till rätsidan
Jag har sett att det blir en lite för hård maska efter den sista vändningen runt en halskant. När man kommer till ihopstickningen så är det svårt att få tråden från omslaget att "räcka till". Därför har jag börjat med att lägga omslaget ett helt varv runt stickan vid den sista vändningen. 

Sid 72 m.fl.Vantar
I mina beskrivningar säger jag att man skall börja vanten med att sticka 1½ varv (6 stickor) innan man börjar med mönster. Det behövs naturligtvis inte om man inte skall ha någon mönstrad mudd där varvväxlingen annars kommer att synas på utsidan av handen. Det behövs inte heller om man vill fästa trådarna i stället för att göra tofs.

Men se alltid till att få tummarna på rätt sida - det är så förargligt när man upptäcker att man håller på och stickar 2 högervantar!! 


Sid 94 Strumpor
Under rubriken Foten har jag skrivit att du fångar upp maskorna på ena sidan och plockar upp maskor från bågarna på andra sidan.
Hur du gör när du plockar upp maskor från dessa bågar finns beskrivet på sidan 44.

Sid 95 Mössa kalott-modell
Tvåändsstickat töjer sig ganska mycket på bredden. Mössor av den här modellen blir därför ganska snart för vida. För att råda bot på det har jag börjat med att sticka en "fåll" som jag kan trä in ett resårband i.

Lägg upp och sticka 5 räta varv, 1 avigt varv att vika i och 5-6 varv till. Peta bort uppläggningstråden så du får en rad bågar kvar. Sticka ihop en maska med en båge nästa varv MEN inte hela varvet ut. Spara en liten öppning så du kan trä in resårbandet. Prova att mössan sitter bra innan du syr igen öppningen. Sy inte igen öppningen för fint - då blir det svårt att byta resårband.


Sid 97 Mössa modell pillerburk
Jag gjorde det visst lite lätt för mig när jag bara skrev att man skall peta bort uppläggningstråden och montera ihop rimpan. Det finns många sätt att göra det på men så här tror jag att det är enklast:

När du petat bort uppläggningstråden får du bågar kvar. Sätt upp ena sidans bågar på en strumpsticka. (Börja med att montera ihop den sida som skall synas utåt.) Med en ny sticka plockar du en maska från ena sidan och en båge från andra sidan och lyfter av maskan över bågen. Gör likadant en gång till så du har 2 bågar på stickan. Maska av den ena genom att lyfta den bakre bågen över den främre så du får en båge kvar. Plocka en ny maska och båge-lyft av maskan över bågen och maska av. Fortsätt så tills du har en båge kvar på den sidan. Då sätter du upp andra sidans bågar på en strumsticka och fortsätter likadant på den sidan.

Oj så svårt det var att beskriva! Jag får nog försöka att åstadkomma några bilder på de här momenten också.