Om min tvåändsstickning


Grunderna till tvåändsstickning lärde jag mig på en kurs för Paradis Kerstin Gustafsson på Karlskoga folkhögskola 1981. Av alla deltagarna på den kursen tror jag att jag var den enda som blev helt fast.
Min första tröja var färdig något år senare. Den blev nog ganska fin men jag var inte helt nöjd så det blev en till och en till och en till......och så fortsätter det. Nu har jag stickat tröjor, koftor, jackor, kjolar, långbyxor, poncho och fuskpolo förutom en massa vantar, strumpor och mössor i olika modeller. Några blusar och kjolar har jag stickat av silke men eftersom silkegarnet kostar ganska mycket så stickar jag det mesta i ull.
Till att börja med förde jag över traditionella mönster och krus från gamla vantar och strumpor till mina tröjor. 1985 fick jag impulser från några olika håll att prova att sticka geometriska mönster med krok- eller djupmaskor på randig botten - så långt från de traditionella mönstren man kan komma men ändå med rätt tekniken som grund. Några kursdeltagare döpte det till labyrintmönster eftersom de första mönstren jag stickade på det viset liknade labyrinter. Men det visade sig möjligt att sticka mycket annat än labyrintfigurer och jag har fortfarande inte utforskat alla möjligheter.

"Lings Gesäller" var en grupp på 10 kvinnor från Närke som bildades ur olika studiecirklar. Vi arbetade intensivt under år 1987 för att på en utställning på Dalarnas museum i Falun under februari-april 1988 visa fram en modern form åt den gamla traditionsrika tekniken.
År 1986 blev jag antagen som medlem i Konsthantverkarna i Stockholm. Hösten 1988 hade jag en egen välbesökt utställning där.
Under årens lopp har det sedan blivit ytterligare några små utställningar och visningar och åtskilliga kurser.

Jag önskar att alla människor får göra en liknande upptäcktsfärd inom något intresseområde som den jag gör med tvåändsstickningen.

Anne-Maj Ling
Egersta 383, Asklundstorp
705 93 Örebro
Tel 019-29 65 25
e-post: A.Ling@telia.com