Om garn till tvåändsstickning


Valet av garn till tvåändsstickning är värt ett kapitel för sig eftersom det kan vara svårt att hitta lämplig kvalité och spinning.

De flesta som sysslar med tvåändsstickning använder vanliga S-tvinnade ullgarner. Det går oftast aldeles utmärkt till vantar och strumpor och andra små plagg och det kan också gå bra till stora plagg om spinning och tvinning passar. Min erfarenhet är att vävgarner ofta går bra.

När man tvåändsstickar med ett S-tvinnat garn blir tvinningen hårdare och hårdare vart efter man stickar. Det gör att det blir extra besvärligt att snurra upp snodden på garnet under stickningens gång eftersom garnet också knorvar sig när tvinningen blir hårdare. Men värre är att den hårdnande tvinningen kan ge en randig yta och plagget kan till och med dra sig snett. Gör alltså en ordentlig provstickning innan du börjar på ett stort plagg med S-tvinnat garn.

Z-tvinnat garn tvinnar upp sig under stickningens gång i stället. För att passa bra till tvåändsstickning bör det alltså vara extra tvinnat. Om det ligger för lite tvinning på garnet kan det hända att det tvinnar upp sig helt och det känns obehagligt.

Ett garn som lämpar sig för tvåändsstickning bör dessutom ha fibern ganska väl sträckt som i kamgarn för att formen skall bli bra och mönsterkruset komma helt till sin rätt. Tekniken är ”kompakt” och därför passar inte ett lätt och luftigt kardgarn där fibrerna ligger huller om buller. Hur vackert ett kardgarn än är så sticks det färdiga plagget. Den som spinner sitt garn själv bör lägga på lätt spinning i S-snodd och ganska mycket tvinning i Z-snodd.

Hur vet man om ett garn är S- eller Z-tvinnat?
Jo man ritar ett S eller ett Z över garnet. Om snodden går i samma riktning som mittstolpen på bokstaven S så är det S-tvinnat. Går den i samma riktning som mittstolpen i Z så är det Z-tvinnat.
De flesta garner som är tillverkade för hantverksändamål är otvättade om de inte är färgade. Om man spinner själv eller köper otvättat garn och inte skall färga det, så blir resultatet bäst om man också stickar med det otvättat.
Hantverksgarnerna är oftast inte malbehandlade. Låt därför inte garnet bli liggande länge utan att vädra det i solen emellanåt och förvara det aldrig i plastpåse. De färdiga plaggen får heller inte ligga orörda långa tider utan att vädras då och då för att förhindra angrepp av mal, änger och annan ohyra. 
Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda spinner ett z-tvinnat ullgarn. Hos Korps Ravencraft AB, www.korps.se finns z-tvinnade garner. Idun är ett tjockt 3-trådigt z-tvinnat garn och Grane kallas deras mycket tunna 2-trådiga garn. Både finns i många färger. Jag har inte provat något av dessa.
Silke är ett överraskande trevligt material att tvåändssticka av. Hittills har jag bara provat ett 2-tr schappesilke i några olika grovlekar. Det verkar inte spela någon roll om silkegarn är S- eller Z-tvinnat. Det kan delvis bero på att silkesfibern är rak. Silke "vinner" faktiskt i kvalité av att bli tvåändsstickat. Tyvärr kostar ju silke lite mer än ull så jag har inte provat så mycket. Dessutom är det svårt att få tag på lämplig grovlek i Sverige.
Med bomull har jag bara stickat några små provlappar. På dem ser det ut som om de kabeltvinnade ger bästa resultatet.