Om tvåändsstickningens mönster eller krus.


Tvåändsstickat ser vid första anblicken inte ut att skilja sig så mycket från vanligt stickat eftersom de räta maskorna ser nästan likadana ut. Men tittar man noga så ser man att maskorna är lite sneda.

På avigsidan ser man skillnaden tydligt eftersom snodden mellan maskorna bildar ränder.

Det som verkligen skiljer tvåändsstickat i utseende från vanligt stickat är de ytmönster som bildas med hjälp av krok- eller djupmaskor.


Krokmaskor
De dekorativa, för tvåändsstickningen så typiska ytmönstren, görs med hjälp av krokmaskor eller krokvarv. Det är vad man i vanlig stickning kallar för "en avig-en rät-en avig" men tekniken gör att det ser helt annorlunda ut. Krokmaskor stickas i grupper med ojämnt antal maskor. Minst 3 maskor upp till hela varv. I ett mönster ritar man aldrig ut de vanliga räta maskorna. De aviga ritas som en rund ring O. De räta maskorna som ingår i krokmaskan ritar man som ett streck -. Strecket betyder att den tråd man stickar de aviga maskorna med skall ligga kvar på framsidan medan man stickar den räta med tråden på baksidan. En avig-rät-avig ritas alltså O-O.

Den lilla mönstergruppen "O"

-O-
O-O 
 
och bården nedan som heter kedjegång är typiska mönster för tvåändsstickning. Den består av två krokvarv.

Men mönster kan byggas upp på otaliga sätt med hjälp av krokmaskor grupperade lite olika.

Det här är en närbild av mönstret på en silketröja.

Djupmaskor
En djupmaska ritas i ett mönster med ett streck - . Det betyder att den tråd som inte är på tur att bli stickad läggs fram medans man stickar den räta maskan med den andra tråden. Vill man ha flera djupmaskor efter varandra får man alltså växla tråd mellan varje maska.
Hela varv eller grupper med enstaka djupmaskor bildar också ytmönster eller "krus" som det ofta kallas för i tvåändsstickningen.. 

Aviga maskor
Enstaka aviga maskor eller hela aviga varv används också som dekoration.

Avig "fläta" 
Stickas oftast i två färger. På enfärgad botten börjar man med att sticka ett rätt varv med de två färger som flätan skall ha. Om botten redan är tvåfärgat randig så är det bara att sticka flätan. Det är viktigt att man har jämnt antal maskor.
Första varvet i flätan stickas avigt.
Andra varvet i flätan stickas också avigt men den bakre tråden plockas över den främre.


Bilden visar 3 flätor på vit botten på en vantmudd

Två eller flera färger
Mönster med två färger kan göras på många olika sätt beroende på hur mönstret ser ut.
Om mönstret innehåller ungefär lika många maskor vardera av 2 färger utan stora mellanrum stickar man med en tråd av vardera färgen.
Om bottenfärgen är dominerande och mönsterfärgen återkommer med större mellanrum så stickar man med 2 trådar till bottenfärgen och 1 tråd till mönsterfärgen. Mönstertråden håller man då över vänster pekfinger.
Långa "hoppor" får aldrig förekomma utan måste bindas på avigsidan.

Till mönster med 3 färger måste man oftast "sno med sig" alla tre trådarna hela varvet

Dubbla aviga
För att efterlikna sömmen i bak på sydda strumpor gjorde man förr ofta en rand med dubbla aviga maskor. Man stickar två aviga maskor med båda trådarna samtidigt.

Krok- eller djupmaskor med 2 färger
Jag har själv arbetat mycket med en kombination av färg- och ytmönster som en av mina elever döpte till Labyrintmönster. Jag stickar botten vertikalt randig = 1 tråd av vardera färgen. Mönstret bildas genom att krok- eller djupmaskor lägger horisontella linjer över randningen.