Om tvåändsstickningens teknik
och hur den skiljer sig från vanligt stickat


Tvåändsstickning är namnet på en mycket gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man med två trådar, endera från samma nystan eller från två olika nystan. Man stickar "med kast" på gammalt vis och snor de båda trådarna åt samma håll mellan varje maska.
Tekniken har antagligen varit nära att falla i glömska. Ett arkeologiskt fynd av en fingervante i Falun 1974 väckte ett sådant intresse att kunskapen om tekniken kan anses räddad just nu. På grund av fyndomständigheterna kan fingervanten säkert dateras till före 1680.

Det är en del i tvåändsstickningen som man gör på samma sätt som i vanlig stickning:
1. Olika hoptagningar av en eller två maskor.
2. Avmaskning görs med bara ena tråden (fast mycket hårdare än i vanlig stickning).
3. Andra avslutningar.

Det är också mycket som man gör på annat sätt förutom själva stickningen:
1. Lägger upp stickningen gör man med de båda trådarna som man skall sticka med + en hjälptråd. Tre olika sätt att lägga upp är vanliga.

2. En rät maska är en rät maska också i tvåändsstickning liksom en avig. Men man håller trådarna i höger hand, håller isär dem med långfingret, plockar den bakre tråden med pekfingret och "kastar" den runt högra stickans spets till nästa maska. Vid rätstickning går det rent tekniskt att hålla trådarna över vänster pekfinger som i vanlig stickning men det blir mycket svårt att sticka mönster.

3. I möjligaste mån stickar man endast runt på strump- eller rundstickor. Det är fullt möjligt att sticka raka stycken fram och åter men de aviga varven i tvåändsstickning är jobbiga för höger handled.

4. Öka enstaka maskor gör man enkelt genom att sticka båda trådarna genom en maska. Nästa varv stickar man dem var för sig och har fått två maskor. 

5. Öka flera maskor efter varandra inuti ett arbete gör man med ett vanligt så kallat "skolupplägg" fast i tvåändsstickningen måste man använda båda trådarna.

6. Förkortade eller vända varv gör man nästan som i vanlig stickning. Det blir lite annorlunda bara eftersom man måste ha med sig båda trådarna i vändningen.

7. Hälen på strumpor eller sockor görs på ett mycket enklare sätt än vi brukar göra den i vanlig stickning.

8. Tvåändsstickat kan aldrig bli för hårt stickat, däremot är det "bortslängd kvinnokraft" att tvåändssticka löst. Att sticka med grovt garn och tjocka stickor blir oftas klumpigt och fult.

9. Man behöver inte sticka resår eftersom kanterna inte rullar sig som på vanligt stickade plagg.
Det går heller inte att sticka resår på samma sätt som i vanlig stickning.

10. Det är inte lika riskabelt att klippa i ett tvåändsstickat plagg som i ett vanligt stickat eftersom maskorna inte löper lika lätt.

11. Tvåändsstickat töjer sig lite på bredden och nästan inte alls på längden.

12. Det går inte att använda ett mönster för vanlig stickning till tvåändsstickat eftersom maskorna har en annan form. I vanlig stickning är maskorna breda och låga, i tvåändsstickning är de höga och smala.